Een festival toegankelijk voor iedereen

Een paar details om mee te beginnen ... "PBM" is de afkorting die "Personen met beperkte mobiliteit" aanwijst (PMR in het Frans). De term "persoon met verminderde mobiliteit" wilt zeggen : elke persoon geconfronteerd met de moeilijkheid van het reizen en die is onderworpen aan obstakels die ze niet alleen of met grote moeite kan overwinnen. Mobiliteit moeilijkheden kunnen ook worden gerelateerd aan de leeftijd, ziekte, tijdelijke situatie (een zwangere vrouw, een persoon die belast is, of zelfs het eenvoudige dragen van bagage) zoals tijdelijke of blijvende invaliditeit (ziekte, blindheid, een persoon reizend op krukken of met de rolstoel).

Trolls & Légendes wil een echte focus zetten op deze kwestie in 2017.

Met de medewerking van Passe-Muraille, de Friends of the Blinds en de steun van het Waalse Gewest, zal bijzondere aandacht worden besteed aan de toegankelijkheid en het onthaal van personen met beperkte mobiliteit of een handicap.

De genomen maatregelen zijn verdeeld in drie punten. De infrastructuur aan passen aan de ene kant voldoende welkom verschaffen anderzijds en tenslotte activiteiten toegankelijk maken voor iedereen in alle secties van het festival.

 

 

Infrastructuur

A PMR car park
Voldoende parkeerplaatsen zullen worden gereserveerd bij de voordeur. Stewards zullen ervoor zorgen dat ze beschikbaar blijven voor degenen die ze nodig hebben en om onbeleefdheid te vermijden. Vrijwilligers kunnen de PBM helpen bij het toegang tot het festival wanneer dat nodig is.

Een snelle toegang voor PBM
Snelle toegang rijen voor de ingangen, tokens, ... ...

Een PBM podium
Een groot podium zal in de concertzaal worden geïnstalleerd zodat iedereen van de show kan genieten in de beste omstandigheden.

Gemakkelijk circulatie
Sinds 2015, zijn de gangpaden binnen het festival aanzienlijk vergroot om de bezoekers stroom in alle richtingen te verlichten. We zullen ervoor zorgen dat er geen obstakels zijn op de weg.

Specifieke oriëntatie borden.
Borden zullen worden voorzien waardoor een betere oriëntatie binnen en buiten het festival mogelijk is. Het zal boven de menigte geplaatst worden om gemakkelijk te worden gespot.

Rolstoelen
Rolstoelen (beperkt aantal) zijn beschikbaar. Sommigen zullen aangepast zijn met een Fantasy thema door de kinderen van de Rec Recreational acties.

Vergrote Plannen
Plannen van het festival, in een uitgebreide formaat voor een betere leesbaarheid en oriëntatie, deze zijn verkrijgbaar bij de informatiestand.

Programmabrochure en praktische informatie, vertaald in braille
Een speciale brochure met alle praktische informatie en informatie over 'toegankelijker' activiteiten zullen beschikbaar zijn bij de receptie. Deze zullen ook worden vertaald in braille.

 

Een op maat gemaakte welkome

Een team van dertig vrijwilligers, gemakkelijk herkenbaar aan hun groene T-shirt, is speciaal opgezet om onze PBM bezoekers te verwelkomen. Twee specifieke trainingen worden georganiseerd door Passe-Muraille en Les Amis des Aveugles om ervoor te zorgen dat de voorgestelde welkom voldoet aan de behoeften van de doelgroep.

De geselecteerde vrijwilligers zijn docenten en studenten verpleegkunde. Dankzij een overeenkomst met de Haute Ecole Hainaut-Condorcet, de trainingen gevolgd door deze studenten en hun prestaties als vrijwilliger op het festivalterrein worden beschouwd als een leeractiviteit op hun schoolcurriculum.

Tot slot, in samenwerking met de Sapha van Mons, heeft Trolls & Légendes binnen haar teams van vrijwilligers, mensen met een handicap. Deze laatste kunnen dus het festival ervaren "van binnenuit". Het was een groot succes in de vorige editie. We zijn dan ook verheugd om dit experiment te herhalen.

 

Activiteiten voor iedereen in elke artistieke domein

Muziek
Een groot podium zal in de concertzaal worden geïnstalleerd zodat iedereen van de show kan genieten in de beste omstandigheden. Vrijwilligers zullen helpen bij de installatie en aanwezig zijn om onbeleefdheid te voorkomen.

Literatuur - Strips
Een uitgever zal boeken aangepast voor visueel gehandicapte kinderen aan bieden. "Readings in the dark" uitgevoerd door de auteurs of komieken zal ruimte voor verbeelding overlaten. Merk op dat twee PBM auteurs aanwezig zullen zijn op het publishing gebied.

Tentoonstelling
Een tactiele 3D-tentoonstelling, dat alleen van de tastzin gebruik maakt, zal worden gepresenteerd. In de nieuwe ruimte gewijd aan de tentoonstelling zal het makkelijker zijn om zich ter verplaatsen voor mensen in een rolstoel.


Games
De vereniging Access Jeux zal klassieke games tafels animeren, aangepast aan visueel gehandicapten. Het doel van deze tafels is het mengen van zowel visueel gehandicapten en de niet-slechtziende bezoekers. Om dit te bereiken worden alle voorgestelde spellen aangepast zonder deze evenwel te denatureren. Alle aangepaste games zullen beschikbaar zijn voor verkoop (op bestelling).

Biscoop
Een ruimte wordt gereserveerd in de projectie en conferenties ruimte voor mensen in een rolstoel. Vrijwilligers zullen helpen om toegang te krijgen en te installeren indien nodig. Verschillende projecties zullen worden gedaan met audiodescriptie. Zorg ervoor dat u de uurroosters naziet.

Animaties
Verschillende storytelling sessies worden vertaald in gebarentaal. Zorg ervoor dat u de uurroosters naziet.

Markt

Dit jaar zal het buitenste gedeelte van de markt worden ontwikkeld om toegankelijk te zijn voor PBM.

Veel dank aan al onze partners die ons in dit prachtige project geholpen hebben.

 

Verdelen dit pagina met je vrienden